Ο Όμιλος IOKAL εστιάζει στην επίτευξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του και στη βελτίωση των επιδόσεών του στη βάση των τριών πυλώνων: της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής υπευθυνότητας και της περιβαλλοντικής ευθύνης. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών έως το 2030, αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων της ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα των φύλων, η πείνα, η παροχή εκπαίδευσης κλπ. Ο Όμιλος IOKAL δεσμεύεται μακροπρόθεσμα να συνεισφέρει στην επίτευξη των παγκόσμιων αυτών στόχων, μέσα από τη λήψη σχετικών αποφάσεων και εφαρμογή αντίστοιχων δράσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η οικονομική πορεία του Ομίλου IOKAL τα τελευταία έτη είναι θετική με αυξητικούς ρυθμούς. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει ο εξαγωγικός χαρακτήρας του Ομίλου, ο οποίος ενισχύθηκε σημαντικά και στρατηγικά τα χρόνια της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Οι εξαγωγές του Ομίλου IOKAL σε παραπάνω από 70 χώρες βασίζονται:
- στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πρώτης ύλης, άμορφου ανθρακικού ασβεστίου, και στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από αυτήν
- στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό
- στη δυνητική επενδυτική στρατηγική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής την επένδυση με ίδια κεφάλαια για την τρίτη παραγωγική μονάδα του Ομίλου στην Καβάλα (2013).
- στην επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, στην παραγωγή λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών από φυσικά ορυκτά στην μονάδα της Καβάλας (2017).
Ο Όμιλος IOKAL απασχολεί περισσότερους από 150 εργαζόμενους και πάνω από 200 έμμεσα εμπλεκόμενους συνεργάτες (προμηθευτές, μεταφορείς κ.α.), συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη μείωση της ανεργίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας, αυξάνοντας το ΑΕΠ της χώρας. Το δυναμικό οικονομικό προφίλ του Ομίλου IOKAL αποτυπώνεται στη ρευστότητα που δημιουργεί και στη συνεπή αποπληρωμή των τόκων χρεολυσίων, στηρίζοντας τις Ελληνικές τράπεζες.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας ο Όμιλος IOKAL εντάσσει στο ανθρώπινο δυναμικό του ανθρώπους από τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται σε Κεφαλονιά, Μάνδρα και Καβάλα. Στη φιλοσοφία αυτή γίνεται και η συνεργασία με τοπικούς προμηθευτές και συνεργάτες στον τομέα των Ά υλών, των μεταφορών κλπ.
Πρωταρχικούς στόχους του Ομίλου IOKAL αποτελούν τα μηδενικά ατυχήματα και η καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας στην εργασία. Ο Όμιλος IOKAL ενισχύει το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον διαθέτοντας συνεχώς όλους τους απαιτούμενους πόρους για την ασφάλεια, υλοποιώντας προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης των εργαζομένων, διενεργώντας παράλληλα εσωτερικούς ελέγχους τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
Πιστεύοντας στη σημασία της εκπαίδευσης και ανάπτυξης των εργαζομένων ο Όμιλος IOKAL υλοποιεί ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων με σκοπό την εξέλιξη τους, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Ο Όμιλος IOKAL θεωρεί ότι το μέλλον βρίσκεται στους νέους ανθρώπους και για αυτό φροντίζει να τους φέρνει κοντά του. Κάθε χρόνο οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου IOKAL φιλοξενούν μαθητές και φοιτητές με σκοπό τη γνωριμία τους με τον κόσμο του ανθρακικού ασβεστίου. Επίσης τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος IOKAL σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα απασχολεί φοιτητές στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, δίνοντας τους την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις τους και να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας.
Κάνοντας πράξη την κοινωνική του ευαισθησία ο Όμιλος IOKAL στηρίζει με διάφορες δράσεις του τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ μέσω προγράμματος χορηγιών υποστηρίζει τοπικούς κοινωνικούς φορείς, αθλητικούς συλλόγους και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Περιβαλλοντική διαχείριση & Κυκλική οικονομία
Η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός των παραγωγικών μονάδων του Ομίλου IOKAL, στηρίζονται
- στην όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη λειτουργία τους με χρήση κορυφαίων ηχομονωτικών πάνελ και εγκατάσταση ειδικών σιγαστήρων και
- στην μηδαμινή εκπομπή σκόνης με τοποθέτηση σακκόφιλτρων με αυτοματοποιημένο σύστημα καθαρισμού με παλμούς πεπιεσμένου αέρα.
Κατά την επεξεργασία του ανθρακικού ασβεστίου δεν εκλύονται CO2 και άλλοι αέριοι ρύποι, εφόσον τα εργοστάσια του Ομίλου IOKAL λειτουργούν αποκλειστικά με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ομίλου IOKAL εφαρμόζονται διαδικασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης, με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση, καταγραφή και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Όμιλος IOKAL εφαρμόζει σχέδια δράσης για εξοικονόμηση ενέργειας (όπως χρήση λαμπτήρων led) και προγράμματα ανακύκλωσης με εγκεκριμένους φορείς για τις μπαταρίες των οχημάτων, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες, τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων, τα ελαστικά των οχημάτων, τα παλαιά οχήματα, τα σκραπ μετάλλων κ.α.
Εξόρυξη & Περιβάλλον
Ο Όμιλος IOKAL τηρώντας όλες τις απαιτήσεις του ΚΜΛΕ, εξορύσσει το κοίτασμα «άμορφου» ή «μικροκρυσταλλικού» ανθρακικού ασβεστίου στην Κεφαλονιά, στην περιοχή Μηνιές. Η εκμετάλλευση είναι επιφανειακή και η απόληψη του βιομηχανικού ορυκτού πραγματοποιείται μόνο με τη χρήση κατάλληλων μηχανημάτων έργων, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η όχληση στις όμορες περιοχές του λατομείου.
Περιβαλλοντική δέσμευση του Ομίλου IOKAL αποτελεί η πλήρης αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και η διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης. Οι δράσεις της περιβαλλοντικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν δενδροφύτευση διαφόρων ειδών δέντρων (ελιές, κυπαρίσσια) και θάμνων (δεντρολίβανα) στις βαθμίδες (πατάρια) που έχουν δημιουργηθεί μετά την εξόρυξη. Στην αποκατεστημένη περιοχή του λατομείου ο Όμιλος IOKAL ενισχύει την βιοποικιλότητα με απελευθέρωση πτηνών της περιοχής της Κεφαλονιάς όπως ορτύκια και πέρδικες και με ελεύθερη βοσκή ελαφιών και αίγαγρων.
Πέρα από τις παραπάνω δράσεις, Ο Όμιλος IOKAL καινοτομεί στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, δημιουργώντας και διαμορφώνοντας κατάλληλα εκτάσεις σε διάφορα επίπεδα του λατομείου αλλά και όμορα σε αυτό, στις οποίες καλλιεργούνται αμπελώνες. Η κρημνώδης μορφολογία της περιοχής σε συνδυασμό με το ασβεστολιθικό υπέδαφος και τη μικρή απόσταση από τη θάλασσα δημιουργούν μοναδικές συνθήκες καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών αμπέλων της Κεφαλονιάς, όπως η γνωστή Ρομπόλα, η Μοσκατέλα, το Τσαούσι και η Μαυροδάφνη. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα «boutique» οινοποιείο, το οποίο αποτελείται από σχεδόν 100 στρέμματα αμπελώνων και αποδίδει κατά μέσο όρο 10.000 φιάλες κρασιού ετησίως από τις τοπικές ποικιλίες της Κεφαλονιάς.
Πρότυπη αξιοποίηση των αποριμμάτων των λατομείων μαρμάρου
Η εταιρία ΚΑΡΜΠΟΚΑΛ ΑΕ, μέλος του ομίλου IOKAL, που δραστηριοποιείται από το 2013 στην Καβάλα στην παραγωγή και επεξεργασία προϊόντων κρυσταλλικού ανθρακικού ασβεστίου, χρησιμοποιεί καθολικά ως Ά ύλη τα στερεά απορρίμματα εξόρυξης του λευκού ασβεστιτικού μαρμάρου της ευρύτερης περιοχής (ξωφάρια και λατύπες από τα οποία δεν μπορούν να προκύψουν όγκοι μαρμάρου). Η ΚΑΡΜΠΟΚΑΛ ΑΕ αξιοποιεί πρότυπα τα απορρίμματα αυτά παράγοντας προϊόντα προστιθέμενης αξίας, ενώ ταυτόχρονα επιλύει ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των λατομείων της περιοχής, καθώς για τα απορρίμματα αυτά δεν υπήρχε μέχρι πρότινος τόπος και τρόπος απόθεσής τους.